Rolmops

Het is een relatief eenvoudig fenomeen. Een gefileerd harinkie zes dagen in het zuur zetten. Om een zure bom heen rollen en weer in het zuur met uitjes in een pot doen. De rolmops, wie kent het niet?

Maar ik vind het niet lekker, die zure haring en rubberen textuur. Geef mij maar een sateetje.

Opgemaakt bord met rolmopsen.

Wat ik niet wist is dat de naam uit het Duits komt en mops inderdaad verwijst naar een mopshond.

Ook in Tsjechië en Slowakije wordt de rolmops gegeten, daar noemen ze het zavináč. Dit woord wordt ook gebruikt in e-mailadressen voor het symbool dat wij apenstaartje noemen. Niet gek gezien de vorm van een rolmops.

Overigens werd zure haring in de 17e eeuw in Nederland geïntroduceerd door Duitse joden. Het wordt ook gegeten in Polen, Scandinavië en Groot-Brittannië. Dus min of meer de landen grenzend aan de Noordzee en de Oostzee, waar de haring leeft.

Lekkernij voor velen

Ook al vind ik het niet lekker, vele anderen wel. Het gerecht wordt al sinds de middeleeuwen gegeten en dat zou niet zo zijn zonder liefhebbers. Ontstaan vanuit de behoefte om vis langer te kunnen bewaren heeft dit gerecht een plaats veroverd in onze culinaire schatkist.

Ontmoet ons team

Ach weet je, doe ook maar niet eigenlijk.

Francesca Piovani

Oprichter, CEO & architect

Rhye Moore

Technisch directeur

Helga Steiner

Architect

Ivan Lawrence

Project manager

We’ve worked with some of the best companies.

Verrijk je reis door de architectuur met de Études Architect app.

  • Samenwerken met collega architecten.
  • Stel je projecten tentoon.
  • Ervaar de architectuur wereld.
Wit abstract geometrisch kunstwerk uit Dresden, Duitsland